​Werken of vakantie? 

“Ik ga op vakantie dus een vakantie baantje zal het wel niet worden.” Dat was een van de zinnen die mij is bij gebleven van vorige week in de trein. Een groepje meiden had het over een zomerbaantje. Ja ik wil wel maar willen hun mij wel. Ik ga namelijk midden in de zomer weg. Ik zou denken genoeg mogelijkheden.

Hoe fijn is het als jij je eigen verdiende centen kan spenderen. Vast wat sparen voor je toekomst. 

Maar hoe zit het dan? Mag je geld verdienen? Heeft dit invloed op de inkomsten van me ouders.

Allereerst alle kinderen tot 18 jaar zijn leerplichtig. Dit brengt verplichtingen mee als de te werken uren. Klik op de links voor de werktijden die jouw kind of jij mag werken.

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen kleine klusjes doen. Bijvoorbeeld helpen met vakkenvullen in een supermarkt, oppassen of auto’s wassen. Dit mag tussen 07.00 uur en 19.00 uur.  (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk/vraag-en-antwoord/mogen-kinderen-van-13-en-14-jaar-werken)

Kinderen van 15 mogen zelfstandig werken mits het licht is en niet-industrieel. Denk hierbij aan vakkenvullers, reclamefolders bezorgen (avond of dag, voor de ochtend gelden speciale regels). Ze mogen ook helpen met groente en fruit plukken of dierenvoeren. Helpen in een horeca gelegenheid waar geen alcohol geschonken wordt. Een 15 jarige mag onder geen beding kassa’s bedienen. Tijdens normale schoolweken mag je werken tussen 07.00 – 19.00. In de vakanties iets langer van 07.00 – 21.00. Je schooluren tel mee in de gewerkte uren.  (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk/vraag-en-antwoord/mogen-kinderen-van-15-jaar-werken)

Jongeren van 16 & 17 mogen bijna al het werk doen met uitzondering van gevaarlijk werk. Daarnaast mag het werk hun niet verhinderen om naar school te gaan. Ook zijn er risicovolle banen deze mogen uitsluitend onder deskundige begeleiding gedaan worden. (Bijv. eentonig werk waar per stuk betaald wordt of lopende band werk waarbij hij/zij het werktempo niet zelf bepaalt.) Ze mogen 40 uur per week werken en schooltijd telt mee in deze rekensom. Ze mogen niet overwerken, geen oproepdiensten uitvoeren en niet ‘s nachts werken. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk/vraag-en-antwoord/hoeveel-mogen-jongeren-van-16-en-17-jaar-werken)

Salaris / vergoeding

Tegen over arbeid staat ook een vergoeding. Tot je 15e zijn er geen afspraken over minimumloon. Het advies van de rijksoverheid is dan ook voor 13 & 14 jarige de vergoedingen te vragen van een 15 jarige. 

Vanaf je 15e heb je recht op het minimumloon of meer indien dit is afgesproken met je werkgever. Tot je 16e hoef jij je ook geen zorgen te maken over de kinderbijslag. 

Hoeveel mag een 16 en 17 jarige verdienen voor de gevolgen van het kinderbijslag? Per kwartaal mag een kind €1.256,00 verdienen. Het maakt dan niet uit of het kind thuis of uitwonend is. Word er meer dan €1.256 verdient in het kwartaal dan vervalt voor dat kwartaal het recht op kinderbijslag. Tevens heeft het invloed op het kind gebonden budget. Ga daarom altijd met je kind of je ouders in gesprek over jullie verdien grens. Win desnoods advies in over jullie specifieke situatie.

Wel een leuke extra kinderen mogen in de zomervakantie nog eens €1.299 extra verdienen. (In je eind examen jaar mag je vaak al beginnen in mei met extra verdienen). 

Als ouder heb je de verantwoordelijkheid het SVB te informeren indien je kind meer verdiend dan aangegeven. Doe dit op tijd. Dit kan via de volgende link https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/direct_regelen/wijziging_doorgeven/index.jsp

Op de volgende blog gaan we in op de toeslagen in combinatie met de thuiswonende kinderen.

De belangrijkste les van vandaag die ik jullie hoop mee te geven is dat je als ouder verantwoordelijk bent je kind op tijd te begeleiden met de financiele zaken. Dat kan niet vroeg genoeg. 

Voor alle mama’s en papa’s heb ik een speciale facebook groep opgezet om onderling veilig te overleggen, vragen te stellen en zal ik zo nu en dan live blog’s gaan voeren. Klik hier om je aan te melden voor de facebook groep.
Ook voor de jongeren die deze blog lezen, hier is jullie facebook pagina. Hier mag je vragen stellen en zal ik jullie van leuke weetjes voorzien. Meld je aan en neem je vrienden en vriendinnen mee.

Heb je vragen of kan je echt niet wachten tot de volgende blog, neem dan gerust contact op.

Tevens kan ik je helpen om samen naar jullie gezinsinkomen te kijken, voor een vrijblijvend gesprek vul direct het contact formulier in.

One thought on “​Werken of vakantie? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *